top of page

Mexičanovi hrozí pět let vězení v USA za špionážní aféru



Mexickému podnikateli hrozí až pět let za mřížemi a pokuta $250 000 poté, co se přiznal ke zprostředkování prodeje spywarových nástrojů.


Podle amerického ministerstva spravedlnosti (DOJ) se 48letý Carlos Guerrero minulý týden u federálního soudu v USA přiznal k tomu, že "zosnoval prodej a používání hackerských nástrojů, vyráběných soukromými společnostmi v Itálii, Izraeli a jinde".


Podle soudních dokumentů Guerrero řídil konsorcium amerických a mexických společností, které zprostředkovávalo prodej spywarových nástrojů mexickým vládním klientům, jakož i soukromým a komerčním zákazníkům.


Tisková zpráva ministerstva spravedlnosti neuvádí jména společností odpovědných za vývoj těchto hackerských nástrojů a služeb, ale zmiňuje země, kde působí.


"V letech 2014 a 2015 Guerrero spolupracoval především s italskou společností, která prodávala hackerská zařízení a geolokační nástroje," uvádí ministerstvo spravedlnosti. "Prostřednictvím vztahů, které vznikaly pod Guerrerovým vedením, Guerrerova společnost postupně zprostředkovávala prodej odposlouchávacích zařízení a hackerských služeb, vyráběných izraelskými a dalšími společnostmi."


Můžeme si vzpomenout přinejmenším na jednu izraelskou firmu, která je proslulá vývojem nejvýkonnějšího existujícího spywarového nástroje.


Ze soudních dokumentů dále vyplývá, že v letech 2016 až 2017 Guerrero prodával rušičky signálu, nástroje pro odposlech Wi-Fi, chytače IMSI, a zařízení umožňující nabourávat zprávy WhatsApp. Jeho úsilí zaujalo nejmenované "potenciální klienty v USA a Mexiku", o nichž, jak Guerrero sám přiznává, věděl, že nemají nic dobrého za lubem.


"V některých případech měli jeho mexičtí vládní klienti v úmyslu používat odposlouchávací zařízení spíše k politickým účelům, než k legitimním účelům při prosazování práva," uvádí ministerstvo spravedlnosti.


"V jednom případě vědomě zařídil, aby mexický starosta získal neoprávněný přístup k účtům na Twitteru, Hotmailu a iCloudu, svého politického rivala," uvádí se v tiskové zprávě. "Guerrero rovněž přiznal, že jím zprostředkované hackerské nástroje a technologie, budou soukromými klienty využívány ke komerčním i osobním účelům."


Sám Guerrero údajně používal zařízení k odposlechu telefonních hovorů svého obchodního rivala. A jedna z jeho společností pomohla velké mexické firmě odposlouchávat telefonní a e-mailové účty obchodního zástupce z Floridy, výměnou za přibližně $25 000, uvádí se v soudních dokumentech.


Celkově obvinění vynesla Guerrerovi pět let vězení a pokutu $250 000.





14 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page