top of page

Stavební gigant Knauf zasažen ransomwarem



Společnost Knauf Gips KG, jeden z největších světových výrobců stavebních materiálů a systémů, vydala prohlášení s omluvou zákazníkům a partnerům v souvislosti s útokem ransomwaru.


Knauf je rodinná společnost se sídlem v německém Iphofenu, která vyrábí stavební materiály a stavební systémy. Její portfolio zahrnuje sádrokartonové konstrukce, sádrovláknité desky, cementové desky, akustické desky z minerálních vláken, suché malty a izolační materiály.


Od tohoto týdne společnost vítá návštěvníky svých webových stránek "DŮLEŽITÝM ZPRAVODAJEM" uprostřed úvodní stránky.


"Systémy skupiny Knauf se bohužel v noci na středu 29. června staly terčem kybernetického útoku," uvádí se v oznámení.


"Náš systém kybernetické bezpečnosti reagoval okamžitě a globálnímu IT týmu se podařilo incident izolovat. Bylo přijato rozhodnutí o ochraně a odstavení služeb, zatímco probíhá další forenzní šetření."


Skupina je stále zaneprázdněna snahou incident zvládnout a obnovit systémy, což naznačuje, že se ještě nerozhodla, zda zaplatí výkupné, nebo že s útočníky nebude spolupracovat vůbec.


"V současné době intenzivně pracujeme na zmírnění dopadů na naše zákazníky a partnery - a také na plánování bezpečné obnovy," uvádí stavební gigant. "Omlouváme se však za případné nepříjemnosti nebo zpoždění v našich dodavatelských procesech, ke kterým může dojít."


"Rádi bychom vám poděkovali za pochopení a důvěru," dodává. "Ujišťujeme vás, že vás budeme informovat o našem postupu, a to okamžitě, jakmile se vrátíme k běžnému provozu."


Podle serveru Bleeping Computer se k útoku přihlásila skupina Black Basta s oznámením na své vyděračské stránce, kde je společnost Knauf uvedena jako oběť od 16. července 2022. Gang zveřejnil asi pětinu souborů, které údajně společnosti Knauf ukradl.


Soubor dat údajně obsahuje e-mailovou komunikaci, přihlašovací údaje uživatelů, kontaktní údaje zaměstnanců, výrobní dokumenty a skeny dokladů totožnosti.


Společnost Knauf je s více než 150 výrobními závody po celém světě jedním z největších hráčů ve stavebnictví. Skupina je také jedním z největších investorů v Rusku a udržuje úzké vztahy s prezidentem Vladimirem Putinem.

12 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page