top of page

Upozornění na spam: Podvody v obchodním rejstříku EU se vracejí a ohrožují peněženky vašich firem



Podvodníci, kteří stojí za deset let starým podvodem s obchodním rejstříkem EU, opět řádí a útočí na tisíce podniků a organizací po celém světě.


Opakování podvodu, kterou tento týden zachytili výzkumníci z Bitdefender Antispam Lab, se rozšířil v Severní Americe, Evropě a Asii, přičemž obzvláště prudce se rozšířil v USA (24 %), Irsku (26 %), Švédsku (18 %) Dánsku (14 %), Rumunsku, Velké Británii a Německu (2 %).


Jak funguje podvod s obchodním rejstříkem EU

Email vyzývá podnikatele, aby svou organizaci "bezplatně" zapsali do fiktivního registru EU. Registrace je jednoduchá. Příjemci si musí otevřít přiložený dokument PDF, vyplnit formulář a odpovědět odesílateli. Níže uvedený formulář požaduje informace o vašem podniku, včetně provozního odvětví, názvu, adresy, telefonního čísla a e-mailu.


Nenechte se zmást oficiálně vypadajícím registračním formulářem. Drobné písmo skrývá skutečný záměr provozovatelů, kteří za falešným online registrem stojí.


Pod špatně čitelným drobným písmem se skrývá tříletá smlouva, která vás zavazuje k zaplacení vysoké částky 995 eur ročně jako součásti poplatku za vstup do registru údajů.


Spammeři, kteří se do takového postupu pouštějí, nevědí nic o firmách nebo organizacích, na které se zaměřují, a spoléhají na nedbalost a nedostatečnou informovanost příjemců.


Ti, kteří si nepřečtou drobné písmo a podepíší smlouvu, okamžitě obdrží fakturu na první splátku. Odmítnutí této platby odstartuje další emaily vyhrožující vaší firmě soudem na základě tvrzení o právně závazné smlouvě, se kterou jste při podpisu souhlasili.


Nejlepším postupem pro vaši firmu je ignorovat a okamžitě vymazat tento, nebo podobné, emaily. Vaše organizace by tím nepřišla jen o peníze. Dalším problém je, že nevíte, kam se informace o vaší organizaci ocitnou. Všechny nasbírané údaje mohou podvodníci využít k tomu, aby na vaši firmu zacílili nebezpečnější schémata sociálního inženýrství, která by vás mohla stát více než jen 1 000 eur.


Oficiální Evropská asociace obchodních rejstříků (EBRA) rovněž vydala upozornění, v němž vysvětluje, že mezi oběma organizacemi neexistuje žádný vztah.


"V uplynulých letech jsme obdrželi několik stížností na společnost EU Business Register (neboli EBR), která po firmách požadovala zaplacení ročního předplatného marketingové databáze," uvádí se v oznámení. "EBR není registrační orgán a nevede žádnou databázi společností. Z těchto důvodů EBR nemůže požadovat, a nebude požadovat, po firmách žádnou platbu za zápis do databáze."




24 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page