top of page

Podvodníci připravují na letní prázdniny phishingové návnady s tematikou cestování



Sezóna dovolených je téměř tady a my všichni potřebujeme trochu vitaminu D poté, co pandemické uzávěry a omezení cestování zhatily plány mnoha dovolenkářů.


Podle nedávného průzkumu společnosti The Vacationer plánuje letos v létě cestovat více než 80% dospělých Američanů, z nichž 20% se navzdory válce na Ukrajině chystá do zahraničí.


Počet lidí, kteří se chystají cestovat, se také zvýšil o 19% oproti loňskému průzkumu, a téměř polovina rekreantů je v "módu cestovní odvety" a tvrdí, že v roce 2022 plánují cestovat více než jednou.


Digitální zloději se také připravují na podvody na nic netušících uživatelích internetu, kteří hledají nabídky na dovolenou na poslední chvíli. Podle antispamové laboratoře Bitdefender Antispam Lab se spam s cestovní tematikou objevuje v e-mailových schránkách uživatelů již od března 2022, přičemž zvláštní oblibě se těší USA (37%), Irsko (18%), Indie (12%) a Velká Británie (9%).

Přestože v dubnu bylo zaznamenáno více nevyžádané pošty z oblasti cestovního ruchu (o 25% více než v březnu), je pravděpodobné, že v červnu bude počet phishingových lákadel na dovolenou opět kulminovat.

Naše tříměsíční analýza trendů v oblasti nevyžádané pošty z oblasti cestovního ruchu naznačuje, že útočníci jsou možná také na mentální dovolené, a málo se zaměřují na doručování velmi přesvědčivých podvodných e-mailů adresátům.


Mezi oblíbené předměty e-mailů patří např:

  • Bonusové letové hodiny

  • Pronájmy a nabídky all-inclusive

  • Oznámení o přijetí rezervace

  • Potvrzení rezervace

  • Dárky k letenkám


Mezi phishingovými lákadly s cestovní tematikou se objevují také klíčová slova, týkající se letní dovolené a známých leteckých společností, mimo jiné Delta, American Airlines, United Airlines a Alaska Airlines, která slouží k podvodným průzkumům. Dárkové karty a podvody s dárky jsou velmi univerzální, a lze je využít k manipulaci s uživateli, k odcizení peněz, osobních údajů, apod.



Útočníci také využívají nebezpečné domény a URL adresy, aby potenciální oběti přiměly ke stažení škodlivých příloh v podobě faktur a transakcí kreditní kartou, které obvykle vyvolávají emocionální reakci příjemců.


Naše antispamové a antimalwarové filtry také označily konkrétní podvodnou kampaň, v níž se spammeři vydávali za populární mezinárodní hotelové řetězce a cestovní kanceláře, a doručovali trojské koně umožňující odcizení přihlašovacích údajů. Mezi názvy uváděných značek patří Accor Hotels, Panorama Tours, Meritus Hotels a další.



Finančně motivovaní útočníci často využívají pověsti značek - v tomto případě velkých hotelových řetězců - aby se nenápadně dostali k nepozorným adresátům, odcizili jejich data a ukradli jim peníze. Proto vždy doporučujeme opatrnost a ostražitost při korespondenci s cestovní tematikou, ať už jde o e-mail, rychlé zprávy, vyskakovací okna nebo reklamy na platformách sociálních médií.


Ačkoli tradiční spamové reklamy, propagující nabídky all-inclusive, nejsou označeny jako škodlivé, spotřebitelé, kteří si zakoupí zájezdy prostřednictvím spamových e-mailů, obvykle své peníze zpět nedostanou. Při vyhledávání takových cestovních nabídek byly v roce 2022 nalezeny negativní recenze a stížnosti většiny spotřebitelů, přičemž některé negativní komentáře poukazovaly na zavádějící popisy, špatný zákaznický servis, skryté poplatky a nemožnost kontaktovat poskytovatele služeb.



Pokud plánujete v létě cestovat, Bitdefender doporučuje dodržovat tyto základní pokyny, abyste se vyhnuli podvodům a finančním ztrátám:

  • Před nákupem dovolené přes reklamu na sociálních sítích si udělejte průzkum, a nikdy nespoléhejte pouze na pozitivní recenze a výborné hodnocení - mohou být falešné.

  • Zkontrolujte, zda v nabídce není špatná gramatika, pravopisné chyby nebo nesrovnalosti - jsou to varovné signály.

  • Pro vyhledávání ubytování, letů a zájezdů, používejte pouze legitimní platformy, a vyhněte se reklamám, které propagují příliš výhodné nabídky.

  • K platbě za rezervaci nikdy nepoužívejte bankovní převody ani převody kryptoměn. Místo toho použijte kreditní kartu nebo účet PayPal, abyste mohli snadno zpochybnit případné neoprávněně účtované poplatky.

  • Použijte lokální bezpečnostní řešení se zabezpečením proti podvodům a filtrováním phishingu, abyste se nedostali na falešnou webovou stránku.

  • Během telefonického hovoru s cestovní kanceláří nikdy nesdělujte číslo své kreditní karty ani citlivé údaje. Pokud na vás dotyčná osoba naléhá, abyste jí tyto informace poskytli, jedná se stoprocentně o podvod.

  • Neklikejte na nevyžádané odkazy nebo přílohy bez ohledu na to, jak výhodná se vám nabídka zdá.

  • Před provedením platby se vždy ujistěte, že smlouva nebo ubytování skutečně existuje.

  • Pokud voláte do cestovní kanceláře, abyste si rezervovali svou budoucí dovolenou, neposkytujte během telefonátu údaje o své kreditní kartě ani žádné citlivé informace. Pokud osoba nebo agent trvá na tom, abyste tyto údaje sdělili, riskujete, že přijdete o zájezd, je to s největší pravděpodobností podvod.

Začněte klást důraz na svou digitální bezpečnost a zvolte si naše komplexní řešení zabezpečení a ochrany soukromí 3 v 1, které ochrání všechna vaše zařízení před škodlivými a podvodnými aktivitami, bez ohledu na to, kam vás vaše cesty zavedou. Se softwarem Bitdefender Total Security získáte oceňovanou antimalwarovou ochranu a výhody pokročilých systémů proti podvodům a filtrování phishingu, které vás upozorní, kdykoli navštívíte webovou stránku, která se vás může pokusit podvést.


52 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page